• Zondagopeningen Heistse musea en watertoren• Jonge kunstenaars tegen de klimaatverandering• Samenaankoop dakisolatie

Zondagopeningen Heistse musea en watertoren

Wie erop uit wil trekken, moet het niet steeds ver van huis gaan zoeken

Vanaf 4 maart kan je in Heist weer elke zondagnamiddag van 14 tot 18 uur terecht in Treinmuseum ‘Schaalmodellenverzameling Pieter Nombluez’, Kerkplein 1, in het Heemkundig en radiomuseum ‘Die Swane’, Kerkplein 24, en in de water- en uitkijktoren in de Kerkhofstraat.

Het treinmuseum toont je de historische en didactische verzameling miniatuurtreinen, met de nadruk op de periode van de stoomtrein. Via de audiogidsen kom je er alles over te weten. In de nagebouwde treinwagon geniet je van een film over het belang van treinen.

Het heemkundig museum leert je alles over de leefwijze van onze grootouders en de regionale geschiedenis. Op de zolderverdieping vindt je het radiomuseum met een prachtige collectie oude radio’s en gadgetradio’s. 

De water- en uitkijktoren biedt je een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer zie je het Atomium, de boerentoren en de Limburgse mijnterrils. 

Al deze bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand van elkaar en voor watertoren en treinmuseum kan je een combiticket aankopen.

Ook heemerf ‘Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve’ kan je op zondag bezoeken.

Info
Dienst Toerisme, Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg, tel. 015 25 15 82, mail toerisme.heist@skynet.be
 

Jonge kunstenaars tegen de klimaatverandering

Tijdens de 11.11.11-campagne in het najaar van 2011 werkten vele Heistse klassen rond Ecuador, en rond het 11.11.11- thema van de klimaatverandering en de rampzalige gevolgen hiervan voor de boeren in Peru. 

De klassen konden ook deelnemen aan de 11.11.11-wedstrijd van de Noord-Zuiddienst. 12 klassen van het 3e en 4e leerjaar knutselden prachtige vlinders: het symbool voor het behoud van het regenwoud. De leerlingen van 8 klassen van het 5e en 6e leerjaar ondertekenden niet alleen hun eigen klimaatakkoord in de klas, maar maakten ook een kunstwerk waarin ze hun acties tegen de klimaatverandering en voor minder CO2-uitstoot vorm gaven.
Tijdens de maand februari zullen al deze knutselwerken tentoongesteld worden in de jeugdafdeling van de hoofdbibliotheek. 

Alle deelnemende klassen ontvingen tevens van de Noord-Zuiddienst een wereldkalender en een abonnement op het tijdschriftje ‘Wereldreis’. Dit neemt hen elke maand mee op reis naar het land van de kalenderfoto.

De 1e prijs voor de 2e graad gaat naar het 3e leerjaar van basisschool Hof van Riemen: zij winnen een knutselworkshop met Dhalia Basurco uit Peru in de school. Voor de 3e graad won het 5e leerjaar van basisschool Heist-centrum Onzea een inleefatelier Peru bij Studio Globo Antwerpen.
 

Samenaankoop dakisolatie

Onze gemeente organiseert in het voorjaar 2012 samen met Grobbendonk, Nijlen, Herentals, Herenthout, Hulshout en de intercommunale IOK een groepsaankoop van dakisolatie. De groepsaankoop is zowel bedoeld voor zelfplaatsers als voor uitvoering door een erkend aannemer. Naast traditionele zullen ook bio-ecologische isolatiematerialen in het gamma zitten.

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan deze actie, bezorg dan je inschrijvingsformulier aan de milieudienst, Leopoldlei 40 in Heist-op-den-Berg of via mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be. Als je je inschrijvingsformulier terugbezorgt voor 1 maart, word je op de hoogte gebracht van het aanbod. 

Maar ook nadien kan je nog bij de geselecteerde firma’s terecht. De voorwaarden van de samenaankoop blijven voor de inwoners van de cluster geldig tot eind oktober 2012.

Tijdens een infoavond op maandag 19 maart 2012 zullen de weerhouden firma’s bekendgemaakt worden. Deze infoavond vindt plaats in Zaal de Vloeikens in Hulshout, Vloeikensstraat 12 A om 20 uur en is gratis. Inschrijven hoeft niet.

Info en inschrijvingsformulier
Bouw & Milieu, tel. 015 23 74 00, mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be, website www.heist-op-den-berg.be/Energie.html.